Opinii ale publicului despre legalizarea jocurilor de noroc în Moldova: Perspective și Controverse

Opinii ale publicului despre legalizarea jocurilor de noroc în Moldova: Perspective și Controverse

{

Compania își va exercita activitatea atât în sălile specializate, cât și prin intermediul de comunicații electronice. Potrivit Agenției, Novomatic AG este una dintre cele mai mari companii de tehnologie de jocuri de noroc din lume. Novomatic AG are o cifră de afaceri de aproximativ 2,3 miliarde de euro anual. Multe țări europene au adoptat legislații naționale specifice care impun restricții suplimentare asupra publicității pentru jocurile de noroc. De exemplu, Marea Britanie are reguli stricte stabilite de Comisia pentru Jocuri de Noroc și de Autoritatea pentru Standarde în Publicitate, care interzic promovarea jocurilor de noroc într-un mod care ar putea atrage minori sau care sugerează că jocurile de noroc pot fi o soluție la problemele financiare.

|}

Introducere: Legalizarea jocurilor de noroc în Moldova este un subiect controversat, care stârnește numeroase reacții și discuții în rândul cetățenilor. Opinii ale publicului despre legalizarea acestora variază semnificativ, reflectând atât temeri legate de problemele sociale și economice, cât și perspective optimiste privind potențialul de dezvoltare economică. În acest articol, ne propunem să explorăm aceste opinii, analizând argumentele pro și contra și impactul pe care legalizarea l-ar putea avea asupra societății moldovenești.

Opinii ale publicului despre legalizarea jocurilor de noroc în Moldova: perspective și controverse

În primul rând, accesul la educație face parte dintre cele mai importante drepturi prezente într-o societate democratică. Fără educație, un om nu va știi cum funcționează societatea în care trăiește, nu va știi cum să se comporte cu cei din jur, nu va putea să se dezvolte nici pe plan personal, dar nici pe plan profesional. Aș susține fraza pe care am expus-o mai devreme prin faptul că educația te ajută să capeți un loc mai bun în mediul în care trăiești, să ai oportunități profesionale mai bune sau chiar să devii un om mai bun.

Opinii ale publicului despre legalizarea jocurilor de noroc în Moldova reflectă o diversitate de perspective, evidențiind atât susținerea pentru potențialul economic al acestora, cât și temerile legate de impactul social. Pe de o parte, unii cetățeni consideră că legalizarea ar putea genera venituri semnificative la bugetul de stat și ar crea locuri de muncă, pe când alții se îngrijorează de riscurile adictive și de posibilele efecte negative asupra tineretului și comunității. Această dezbatere continuă să stârnească controverse, subliniind necesitatea unei reglementări stricte în cazul în care jocurile de noroc ar fi legalizate.

{

Unele persoane ajung să depindă de comportamente precum consumul de substanțe, jocuri de noroc etc., pentru a-și (re)găsi calmul, starea de bine, entuziasmul, pofta de viață – imediat și temporar. În plus, le vine în ajutor și cel de-al patrulea circuit implicat în acest „tablou“. Studiile vorbesc despre comportamente care măresc secreția de dopamină, precum căutarea de hrană care ar crește cantitatea cu 50%; activitatea sexuală crește nivelul dopaminei cu până la 100%; iar unele comportamente adictive merg până la o creștere de 300% și chiar mult mai mult. „Începând de astăzi, peste 30 de mărci de organizatori licențiați de jocuri de noroc sunt deja reprezentate pe piața ucraineană a jocurilor de noroc și există un număr semnificativ de noi companii care intenționează să intre pe piața ucraineană în 2023, mai ales după victoria noastră! Obiectivul general al Proiectului este de a susţine autorităţile dinRepublica Moldova în realizarea priorităţilor stabilite de Acordul deParteneriat şi Cooperare (APC) din anul 1998 şi de Planul de Acţiune alPolitici Europene de Vecinătate (PA PEV) din anul 2005. Proiectul esteimplementat de un Consorţiu internaţional sub conducerea Companiei IBFInternational Consulting şi acordă consultanţă autorităţilor moldave înnegocierea actuală a unui nou Acord de Asociere cu Uniunea Europeană.

|}

Zonele sau regiunile de management al deșeurilor includ între 3 și 7 raioane și sunt în total, 8 la număr. Acestea au fost formate în funcție de așezarea geografică, dezvoltarea economică, existența drumurilor de acces, numărul populației și alte criterii. Deocamdată, doar pentru trei dintre ele s-au alocat bani pentru proiectele de gestionare a deșeurilor. La 13 august, zeci de fermieri au semnat un apel prin care au cerut intervenția președintei Maia Sandu pentru a asigura adoptarea unor măsuri menite să-i salveze de la faliment.

{

Istoria jocurilor de noroc este extrem de amplă și de interesantă, dar mai ales greu de explicat în doar câteva cuvinte. Totuși, la fel de interesant este și modul în care acestea au evoluat de-a lungul timpului. După apariția keno-ului, a zarurilor și a cărților de joc, și-au făcut loc și jocurile mai apropiate de cele pe care le cunoaștem în prezent. Originea și istoria jocurilor de noroc rămâne învăluită în mister, dar indiciile arheologice și documentele istorice sugerează că această activitate a fost practicată în diverse culturi și perioade istorice, încă de la începutul timpurilor.

|} {

De exemplu, recent a avut loc campionatul european de fotbal în Germania, iar unul din sponsorii principali a fost o companie de pariuri – statul Republica Moldova neavând nicio posibilitate să interzică ce fel de reclame se afișează în Germania. La fel, am avut situații când în Moldova joacă echipe sportive din alte țări care au inscripționate pe tricou logotipuri ale companiilor de pariuri sportive. Și din nou, ajungem într-o situație jenantă și un risc ca aceste meciuri să nu poate fi jucate. Aproape de sfârșitul sesiunii de primăvară a Parlamentului, deputații PAS, Radu Marian și Dorian Istratii, au înregistrat un proiect de lege pentru modificarea Codului contravențional, Legii cu privire la organizarea și desfășurarea jocurilor de noroc și Codului serviciilor media audiovizuale al R. Nicăieri în Europa, cu excepția Albaniei, publicitatea la jocurile de noroc nu este interzisă total, pentru că sunt anumite motive obiective.

|}

Opinii ale publicului despre legalizarea jocurilor de noroc în Moldova: Perspective și controverse

Opinii ale publicului despre legalizarea jocurilor de noroc în Moldova sunt variate și reflectă o gamă largă de perspective și controverse. Unii susțin că legalizarea ar putea genera venituri semnificative pentru bugetul de stat și ar crea locuri de muncă, în timp ce alții se tem de impactul negativ asupra societății, cum ar fi dependența de jocuri de noroc și creșterea criminalității. De asemenea, există dezbateri cu privire la reglementările necesare pentru a proteja jucătorii vulnerabili și a asigura un mediu de joc sigur. Aceste opinii divergente subliniază complexitatea subiectului și necesitatea unor discuții aprofundate pentru a găsi un echilibru adecvat între beneficiile economice și riscurile sociale.

Marți, proiectul de lege care ar fi interzis total reclamele la jocurile de noroc a fost modificat de senatorii din comisiile juridică și de cultură, care au admis amendamentele senatorilor PNL Alina Gorghiu și Daniel Fenechiu. Senatorii au votat amendamentele propuse de liberali, precum cel care permite, în intervalul orar 6, ,00, “inserturile grafice ale mărcii, siglei sau altui simbol prin care se poate identifica titularul mărcii”, însoţite de mesajul “Fii responsabil” şi de interdicţia participării la jocurile de noroc a persoanelor sub 18 ani. Senatul a adoptat, miercuri, în plen, proiectul care vizează limitarea publicităţii audiovizuale pentru jocurile de noroc şi pentru pariurile sportive, scrie Agerpres. Un alt factor pe care un potențial investitor trebuie să îl analizeze este concurența acerbă. În prezent există aproximativ 40 de licențe acordate de către Oficiul Național pentru Jocuri de Noroc și peste 50 de platforme de jocuri de noroc online destinate jucătorilor români.

{

Există, desigur, și vocea publicului larg, care este adesea împărțită între cei care consideră că măsurile sunt exagerate și cei care le văd ca pe o necesitate morală. În general, persoanele predispuse la a juca mai mult la jocuri de noroc sunt cele preponderent din zonele sărace ale țării, din județele unde veniturile lunare sunt foarte reduse sau unde nivelul de educație este scăzut. Business-ul este business însă oriunde, iar unde se poate specula pentru dezvoltarea unei afaceri, operatorii de jocuri de noroc nu au întârziat să acționeze. „În Republica Moldova au explodat firmele rusești la negru, după interzicerea reclamelor pentru operatorii oficiali. Estimativ, fac de 3-4 ori mai mulți bani decât realizează Loteria Națională cu păcănele și cu online la un loc”, declară pentru Playresponsibly românul Sorin Constantinescu, expert în jocuri de noroc și consultant al Loteriei de la Chișinău. „Din ce cunoaștem și s-a anunțat la ședință, se dorește ca cel puțin ceea ce ține de interdicția publicității pariurilor sportive să fie eliminat.

|}

Ab initio, este remarcabil de statuat că, de facto, persoanele urmărând scopul obținerii veniturilor rapide și de amploare, au adoptat metoda organizării și desfășurării jocurilor de noroc în mod ilicit și camuflat. Ca consecinţă, atât în plan național, cât și în plan mondial s-a înregistrat o majorare terifiantă și colosală a nivelului de criminalitate în domeniul organizării și desfășurării în mod ilegal a jocurilor de noroc. Operatorii online și offline sunt verificați și autorizați, plătesc taxe și impozite, contribuie masiv la economia națională atât prin numărul mare de angajați, cât și prin alte canale – de exemplu închirierea spațiilor pentru săli de jocuri de cazino și case de pariuri sau bugetele pentru promovare. În același proiect se efectuează modificări la Codul Fiscal pentru a interzice expres autorităților publice locale să impună taxe locale industriei de jocuri de noroc. Se argumentează că„acestea (taxele) nu au la bază un studiu comprehensiv, care să argumenteze oportunitatea stabilirii anumitor cote” și că „stabilirea cotelor excesive pentru aceste genuri de activitate diminuează esențial veniturile agentului economic împuternicit să organizeze și să desfășoare aceste tipuri de joc de noroc”.

Opinii ale publicului despre legalizarea jocurilor de noroc în Moldova: Perspective și Controverse

Orașul Subteran adăpostește și un muzeu captivant, în care au fost adunate exponate inedite din diverse epoci, oferind o detaliată prezentare a istoriei vinificației. Perla vinificației moldave, Cricova, este localizată în inima Republicii Moldova. Situată la o adâncime de 60 de metri, sub atenta supraveghere a vinificatorilor, aceasta servește drept depozit și spațiu de maturare pentru cele mai excelente vinuri purtând marca Cricova. Grota este săpată în stânca de deasupra satului, la o înălțime de 33 de metri.

De ce ei în doi ani s-au răzgândit așa brusc, și-au revenit la această formulă, răspunsul nu l-am primit de la autori”, a declarat Petru Burduja. Există deja bani pentru asta la ONJN, unde toți operatorii de jocuri plătesc o taxă pentru dependenți. S-au strâns 8 milioane de euro din 2015 și nu s-a făcut nimic, în afară de plata salariilor de mii de euro.

Opinii ale publicului despre legalizarea jocurilor de noroc în Moldova reflectă o gamă diversificată de perspective, variind de la susținerea acestei măsuri ca instrument de dezvoltare economică și atragere a turismului, până la îngrijorări legate de impactul social și problemele de dependență. Controversele se intensifică în contextul examinării regulilor de reglementare și al protecției jucătorilor vulnerabili, ceea ce generează dezbateri aprinse în rândul societății. În plus, opiniile diferite sunt influențate de experiențele anterioare cu jocurile de noroc și de percepția asupra valorilor culturale.

– 500 de euro anual pentru fiecare slot autorizat în cursul în anului 2025 și următorii. Pentru întrebări specifice, puteți utiliza formularul de contact de pe site-ul web oficial al ONJN. Formularul vă va solicita să furnizați informații precum numele, adresa de e-mail, numărul de telefon și mesajul dvs. Astfel, reprezentanții ONJN vă vor putea contacta și răspunde întrebărilor sau solicitărilor dvs. Acestea sunt doar câteva exemple de case de pariuri autorizate de ONJN în România. Este important să verificați întotdeauna dacă o casă de pariuri este autorizată de ONJN înainte de a juca, pentru a vă asigura că participați la jocuri de noroc legale și responsabile.

  • Opiniile publicului despre legalizarea jocurilor de noroc în Moldova sunt adesea polarizate, unii susținând că aceasta ar putea genera venituri fiscale semnificative și locuri de muncă, în timp ce alții exprimă îngrijorări legate de impactul social negativ, cum ar fi dependența și crimele asociate.
  • Un punct esențial legat de opinia publicului despre legalizarea jocurilor de noroc în Moldova este impactul perceput asupra economiei locale. Mulți cetățeni consideră că legalizarea acestora ar putea genera noi venituri pentru bugetul de stat, prin impozite și taxe, contribuind astfel la dezvoltarea infrastructurii și a serviciilor publice. Totuși, există temeri legate de posibilele efecte negative asupra comunității, cum ar fi creșterea dependenței de jocurile de noroc și a problemelor sociale asociate.
  • Un punct esențial este că opiniile publicului despre legalizarea jocurilor de noroc în Moldova variază semnificativ, reflectând atât preocupări legate de problematica dependenței de jocuri, cât și potențialul economic pe care acesta îl poate aduce prin creșterea veniturilor la buget și atragerea de turiști.

Concluzie

Opiniile publicului despre legalizarea jocurilor de noroc în Moldova sunt esențiale pentru înțelegerea impactului social, economic și legislativ al acestei decizii. Acestea reflectă percepțiile comunității, pot influența politici publice și contribuie la crearea unui cadru regulativ care să protejeze consumatorii și să minimizeze efectele negative asupra societății. Astfel, implicarea cetățenilor în acest dezbatere este crucială pentru un proces democratic transparent și responsabil.